Amarar està en constant col·laboració amb Esment perquè persones amb necessitat de suport puguin participar en la producció dels mobles.
Un grup de persones que desenvolupen activitats d’ocupació amb sentit a Esment han participat en la producció de les taules per a la Casa Esment, la nova seu de la Fundació que aviat obrirà les seves portes al públic. Aquest taller ha estat la primera experiència de la participació d’Esment en la producció de taules d’Amarar.
El projecte contempla la possibilitat d’implicar els col·lectius d’Esment en diferents fases del procés de producció del mobiliari Amarar. Les persones que han participat al taller han fet el muntatge, el poliment i l’aplicació de l’oli a les taules per protegir la fusta.
Considerem que el taller ha estat tot un èxit: tant per la gran qualitat del treball i la rapidesa com per la satisfacció dels mateixos participants. Enhorabona als participants!
Un dels grans treballs d’Amarar és recuperar sinergies i xarxes industrials que antigament existien a Mallorca, intentem recuperar la tradició de fusteria aplicada al mobiliari.
LOOP és un projecte promogut per l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears. Fomenta la participació d’ equips multidisciplinaris per compartir i generar coneixement, i afavorir les connexions i sinergies entre empreses, per sensibilitzar així el conjunt de sectors empresarials de la importància de connectar la creativitat i la circularitat.
Amarar també és un projecte de recerca sobre la recuperació de les tècniques locals de tractament de la fusta. El nom “Amarar” procedeix del tractament de la fusta per immersió en aigua (amarar) per aconseguir una fusta més estable, més durable i d’una millor treballabilitat. Estem duent a terme la investigació sobre la recuperació d’aquesta tècnica i el seu ús amb el pi mallorquí Pinus Halepensis. Ara mateix estem fent una sèrie de proves amb 10 troncs submergits al safereig del Centre Forestal Menut, tot i que tindrem els resultats a llarg termini.
En col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears investiguem sobre les propietats físiques de la fusta massissa i processada de pi mallorquí per al seu ús en fusteries i estructures, així com també en possibles millores que ens ajudin a industrialitzar el procés de serrat i assecat de la fusta.
Aulets va realitzar un workshop a Can Lis amb estudiants de l’Aarhus School of Architecture de Dinamarca, desenvolupant una experiència immersiva, pràctica i d’aprenentatge en la utilització de fusta local de Mallorca, produïda per Amarar.
A través del desing+build es desenvolupa un procés d’aprenentatge per comprendre el potencial i les limitacions que ofereix la fusta com a principal material de construcció al segle XXI. Al workshop s’estudia d’on prové la fusta, les tradicions i les artesanies que el precedeixen, i es treballa en solucions espontànies i pràctiques per als sistemes de construcció de fusta.
Es dissenya amb requeriments centrats en lentorn climàtic mediterrani, enmig de la crisi climàtica actual, amb frenesí en lús de materials i recursos locals. Es planteja una alternativa urgent en aquest escenari, per adaptar-nos al clima i recuperar ecosistemes en territoris tensionats o abandonats.
Aquest procés de construcció parteix d’un conjunt particular de disponibilitat de recursos locals: materials, eines i tècniques. El lloc es planteja com a problema arquitectònic específic i es converteix així en l’espurna d’un desafiament intel·lectual i físic per als participants.
Durant el matí de dia 29 d’agost de 2020 es van formar diverses tempestes al Nord-oest de Mallorca, una de les quals va entrar a Mallorca per Banyalbufar, seguint una trajectòria d’oest a est afectant en diverses zones dels municipis de Banyalbufar, Esporles, Valldemossa i Bunyola.
Associades a aquesta tempesta hi va haver ràfegues de vent excepcionalment fortes (s’estima d’entre 170 i 190 km/h), degudes a ‘esclafits convectius’ i a un o més ‘cap de fibló’. Els ‘esclafits’ són corrents descendents dins de la tempesta que a l’impactar a terra es dirigeixen en totes direccions, i els ‘cap de fibló’, són estructures rotants, que, al tocar terra, provoquen vents molt forts a més d’un efecte de succió.
A causa d’aquesta combinació d’efectes es van produir quantiosos danys materials, sobretot a Banyalbufar, Es Port des Canonge i Son Cabaspre (Esporles). I també en extenses zones boscoses dels termes municipals de Banyalbufar, Esporles, Valldemossa i Bunyola (736 Ha segons estimació de la Conselleria de Medi Ambient).